French cheese

For several years I made it my goal to try every cheese produced in France. 221 cheeses later, I decided to take a break and simply enjoy the cheese itself instead of writing about it.


If you're interested in just a few cheeses to try, I recommend the following:
Five cheeses to taste in France.
Five cheeses available in the States and online.

Where to buy cheese in Paris




Here's what I've tasted so far:

  1. abondance 
  2. a filetta
  3. le bajocasse - chèvre
  4. le balnot 
  5. le bamalou
  6. banon à la feuille
  7. Beaufort
  8. Beaufort d'Été
  9. Bergues 
  10. bethmale
  11. bleu d'Auvergne 
  12. bleu des Basques
  13. bleu des causses 
  14. bleu de chèvre
  15. bleu de Gex
  16. la bonde de gâtine
  17. le bouchon de chèvre
  18. boulette d'Avesnes
  19. bouton de culotte
  20. la bouyguette
  21. le braîsot Charentais
  22. brebis Basque
  23. le brebis du Berry (le palais)
  24. brebis de Cocagne
  25. brebis des Corbières
  26. brebis d'or
  27. brebis du Larzac
  28. brebis férmier 
  29. brebis frais férmier 
  30. brebize
  31. brie de Meaux
  32. brie de Melun
  33. brie de Montereau
  34. brie de Nangis
  35. Brillat-Savarin
  36. brin d'amour
  37. brique de brebis 
  38. la brique du forez
  39. briquette de l'Angoumois - chèvre
  40. briquette des Gors - chèvre
  41. brocciu
  42. brugère 
  43. bûchette de Lure
  44. le buronnier
  45. cabécou de l'Aveyron 
  46. cabécou du Périgord
  47. cabretou
  48. le cabri - chèvre, Corsica
  49. le cabri de Touraine - chèvre, Loire Valley
  50. le cados
  51. le caillou creusois 
  52. le cameau
  53. camembert 
  54. camembert brebis férmier
  55. camembert férmier
  56. cantal entre-deux 
  57. le carré du Vinage
  58. caruchon
  59. cathare
  60. cendré de Champagne
  61. chabichou du Poitou 
  62. chaource
  63. le chardin - chèvre 
  64. charolais - chèvre 
  65. le chartreux
  66. chaumes
  67. chèvre à la sarriette de Provence
  68. chèvre bleu
  69. chèvre de Roquecave
  70. chèvre férmier de Philippe
  71. chèvre férmier 
  72. chèvre férmier (from Haut Languedoc)
  73. chèvre frais 
  74. chèvre moulis 
  75. la chèvrine - chèvre
  76. le chevrotin des Aravis
  77. clacbitou - chèvre
  78. la clochette - chèvre
  79. le coeur de chèvre 
  80. coeur de Joux
  81. coeur de Neufchâtel 
  82. comté 
  83. coulommiers  
  84. le coup de corne
  85. la courounne Lochoise
  86. la couronne des 3 seigneurs
  87. le crabot
  88. le crémeux du Mont-St-Michel
  89. crémeux du Puy
  90. crottin de Chavignol 
  91. le curé Nantais - vache 
  92. le Deauville - vache
  93. demi-lune de chèvre
  94. l'écu 
  95. l'ecir en Aubrac
  96. emmental Français
  97. époisses de Bourgogne 
  98. etorki
  99. fantine
  100. fougerus
  101. fourme d'ambert
  102. fouttard claquemolle
  103. fraîcheur figue
  104. fromage de chèvre férmier  (Brittany)
  105. fromage de trois laits 
  106. fromage frais férmier
  107. fromage pur chèvre férmier
  108. galette du Larzac 
  109. le galletout
  110. galotin du Dauphiné
  111. gaperon
  112. le garriou
  113. la gayrie brebis 
  114. gloriotte 
  115. le grain d'orge - Normandy, cow 
  116. le grand vielleux - Loire Valley, goat
  117. homemade chèvre
  118. kalidaan
  119. langres
  120. Laguiole
  121. laurentine 
  122. la lauze
  123. le lacandou
  124. lingot de cocagne - brebis
  125. livarot 
  126. lou sotch
  127. machecoulais 
  128. magnum
  129. la maquisarde 
  130. la marotte
  131. margalet
  132. maroilles
  133. le mellois - chèvre
  134. menez hom
  135. le mervent - chèvre, Loire
  136. mimolette
  137. morbier 
  138. mothais à la feuille
  139. munster-géromé
  140. le Napoléon commingeois
  141. a Népita - Corsica, ewe
  142. ossau-iraty
  143. le pascouli 
  144. le pavé d'Auge
  145. le pavé du Quercy
  146. le pavin d'Auvergne 
  147. le pécalou
  148. pélardon des Corbières
  149. pérail du Larzac 
  150. le petit camelot
  151. le petit campredon
  152. le petit fiancé des Pyrénées
  153. le petit polignac 
  154. le petit risso
  155. le pic de la Calabasse
  156. picodon
  157. pigouille des Charentes
  158. le pisé du Lot
  159. pont l'evêque
  160. pouligny saint-pierre 
  161. p'tit vache affiné au pommeau - cow
  162. pyramide de chèvre
  163. le razégou 
  164. Rocamadour 
  165. le Rogeret
  166. romans part-dieu
  167. rondin d'Alvignac
  168. Roquefort
  169. la rouelle de brebis 
  170. le roves des garrigues
  171. roussin
  172. le saint-christophe
  173. le saint-domnin de Provence 
  174. saint-félicien 
  175. saint-marcellin
  176. sainte-maure de Touraine
  177. saint-nectaire
  178. le Saint-Paulin
  179. salers tradition
  180. le sauvaget - chèvre
  181. séchon de l'Ardèche 
  182. selles-sur-Cher 
  183. la souréliette
  184. tarentais
  185. la taupinière
  186. templais sec
  187. timanoix
  188. tome Basque 
  189. tome de brebis sarde
  190. tome de Provence 
  191. tome des Bauges
  192. tome fleurie de brebis
  193. tomette de vache 
  194. la tomme céronnée 
  195. tomme Corse
  196. tomme d'Auvergne
  197. tomme de Brenac 
  198. tomme de chèvre (Corrèze) 
  199. tomme de chèvre (Pyrénées) 
  200. tomme de la Cavalerie
  201. tomme de maquis 
  202. tomme de Savoie
  203. tomme d'Estaing
  204. tomme de Thônes
  205. tomme noir des Pyrénées
  206. tomme Périgourdine
  207. tomette des Corbières - sheep
  208. tomette de vache - cow
  209. tommette des Aravis
  210. trappe Echourgnac - cow
  211. le trèfle - chèvre
  212. le treillou - chèvre
  213. la tricorne de Marans 
  214. le trois-cornes d'Aunis
  215. le trou du cru - cow
  216. trycorne du Berry - goat
  217. u bel fiuritu 
  218. vache férmier de Jean-François - cow
  219. vache férmier des Corbières - cow
  220. vacherin du Haut-Doubs - cow
  221. valençay - goat
  222. vieux-Boulogne - cow


Pin It